ИКОНЕ УРОША ПРЕДИЋА ВРАЋЕНЕ СУ У ТОДИЋЕВУ ЦРКВУ НАКОН РЕСТАУРАЦИЈЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20249
post-template-default,single,single-post,postid-20249,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ИКОНЕ УРОША ПРЕДИЋА ВРАЋЕНЕ СУ У ТОДИЋЕВУ ЦРКВУ НАКОН РЕСТАУРАЦИЈЕ

Недавно су из Галерије Матице српске у Новом Саду, са рестаурације која је реализована у периоду 2017-2019. године, враћене три покретне иконе Уроша Предића које су цркви Св. великомученика Георгија – задужбини бродарског капетана и бродовласника Драгутина В.Тодића у Костолцу у време изградње храма поклонили индустријалци Ђорђе Вајферт, сопственик и др Фердинанд Грамберг и Шарл Марешал управници Рудника угља „Костолац“.

У питању су штафелајне слике великог формата, рађене техником уља на платну, са религијском тематиком: Св. Георгије убија аждају, Св. Игњатије и Св. Прокопије. Иконе су насликане и поклоњене Тодићевој задужбини убрзо по освећењу храма 1925. године и деценијама су биле изложене негативном утицају нестабилне температуре и влажности у цркви, као и неповољном деловању високе концентрације нечистоће у ваздуху која допире са оближњег пепелишта ТЕ Костолац, што је довело до бројних оштећења на бојеном слоју, платну и рамовима.

Конзервацију и рестаурацију икона из Тодићеве цркве у Старом Костолцу извела је сликар конзерватор Сандра Јаковљевић у Галерији Матице српске у Новом Саду, уз надзор водећих стручњака за рестаурацију слика Уроша Предића. Пројекат је успешно реализован захваљујући јавно-приватном партнерству, односно иницијативи Снежане Милошевић сликарке из Костолца која је обезбедила финансијску подршку костолачког огранка Електропривреде Србије, уз ангажовање сликара конзерватора Сандре Јаковљевић која је 2015. године израдила пројекат. С обзиром на чињеницу да се ради о сликама у саставу непокретног културног добра цркве Св. Георгија у Старом Костолцу, у реализацију пројекта су се укључиле и надлежне стручне службе Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево и Републички завод за заштиту споменика културе Београд јер је за извођење конзерваторско-рестаураторских радова било неопходно претходно прибавити услове и сагласности на пројекат, док су Српска православна црква као власник, односно Епархија браничевска и владика Игњатије дали сагласност и благослов за рестаурацију икона.

Рестаурацији икона Уроша Предића претходили су архитектонски радови на овом споменику културе, односно статичка санација цркве и рестаурација фасада са веома богатом декоративном пластиком, који су изведени током 2012. године, док се на локалитету Мали град – Тодића црква већ годинама спроводе археолошка ископавања у оквиру пројекта Истраживање средњевековног Браничева, Народног музеја у Пожаревцу.

20.5.2019.                                                                                                                                                                                          В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.