ИЗБОРНА СКУПШТИНА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ ОДРЖАНА ЈЕ УЗ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ЗАШТИТЕ И ДОДЕЛУ НАГРАДА И ПРИЗНАЊА
20223

У понедељак 24. фебруара 2020. године у Народној библиотеци Србије у Београду свечано је обележен Дан Друштва конзерватора Србије у присуству великог броја редовних, почасних и придружених чланова, представника Министарства културе и информисања Републике Србије и бројних гостију. Председник Друштва Катарина Максимов презентовала је активности ДКС-а током 2019. године, а уредник Гласника ДКС др Марина Нешковић је дала кратак приказ свих радова објављених у новом броју овог стручног часописа.

Друштво конзерватора Србије доделило је ове године већи број награда и признања истакнутим члановима, колегама, истраживачима, конзерваторима и онима који су дали допринос промоцији културног наслеђа и унапређењу заштите културних добара. Велику награду добили су историчар уметности др Александар Кадијевић, професор на Филозофском факулету Универзитета у Београду, археолог Емилија Пејовић из Републичког завода и Будиша Секулић, мајстор традиционалних техника.

Годишње награде за успешно реализован подухват у области заштите културног наслеђа у 2019. години, поред колега из нишког и новосадског завода, добио је и тим смедеревског завода за реализацију пројекта археолошких истраживања и обнове тврђаве Рам на Дунаву – Дејан Радовановић, Јасмина Поповић-Русимовић, Гвозден Симић и Драган Јацановић, археолог кустос Народног музеја у Пожаревцу.

Након свечаног обележавања Дана заштите одржана је и Редовна изборна скупштина на којој су изабрани нови чланови Председништва, Редакције, Надзорног одбора, Суда части и Одбора за доделу награда и признања.

25.2.2020.                                                                                                                                                              В.М.