ИЗРАДА ГЛАВНОГ ПРОЈЕКТА СТАТИЧКЕ САНАЦИЈЕ И СТАБИЛИЗАЦИЈЕ КУЛЕ 11 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

У оквиру програма израде Главног пројекта статичке санације и стабилизације Куле 11 Смедеревске тврђаве, као трећа фаза реализације пројекта, током 2013. године израђен је геомеханички елаборат и извршено геодетско снимање и израда документације, што представља предуслов за израду Главног пројекта.

Елаборат о геотехничким условима санације куле 11 Смедерeвске тврђаве израдио је Рударско – геолошки факултет Универзитета у Београду, док је Елаборат снимања деформација куле 11 израдила „ГЕО-ДАТА“ Мирољуба Цветковића из Смедерева.

Циљ овогодишњих активности био је да се констатују промене настале на лицу зида куле и утврде степен нагнутости и деформације настале у претходних тридесет година. Ради даљег праћења промена  и деформација куле извршено је постављање геодетских репера на кули 11 као и прво мерење.

Средства за израду елабората и постављање репера обезбедило је Министарство културе и информисања Републике Србије.