Радови на споменику кнезу Милошу у парку код Старог здања у Пожаревцу
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20437
post-template-default,single,single-post,postid-20437,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Радови на споменику кнезу Милошу у парку код Старог здања у Пожаревцу

У Пожаревцу су у четвртак 07. маја 2015. године изведени радови на чишћењу и заштити споменика кнезу Милошу Обреновићу у парку испред зграде Окружног начелства. Радови  су изведени у оквиру акције „Cif чисти Србију“ коју је покренула компанија Unilever из Београда и спроводи је у градовима широм Србије. Споменик у Пожаревцу је осми по реду који је очишћен у овој акцији, након споменика у Суботици, Кикинди, Нишу, Крушевцу, Крагујевцу, Параћину и Врању.

Споменик кнезу Милошу рад је вајара Ђорђа Јовановића из 1897. године. Споменик чине бронзана фигура кнеза Милоша у натприродној величини и високи постамент са уклесаним текстом. Стручни тим компаније предвођен професором Факултета примењених уметности из Београда, вајаром-конзерватором Слободаном Савићем, очистио је споменик од наслага нечистоћа и графита и премазао скулптуру и постамент завршним заштитним слојем анти-графитног средства Tenax-Ager. Радове је извела фирма „Kreativa Unlimited“ из Београда као промотер акције.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.