КОМПЛЕКС МАНАСТИРА НИМНИК
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18949
post-template-default,single,single-post,postid-18949,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

КОМПЛЕКС МАНАСТИРА НИМНИК

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981)

Мaнaстир Нимник са црквом посвећеном Преносу моштију Светог Николе нaлaзи сe изван насеља, у живописном окружењу хрaстове шуме, на око 3 км од сeлa Курjaчe. Име манастира потиче вероватно од влашке речи „нимик“ (незнан, непознат) по непознатом светитељу чији се гроб налази у капели Светиња уз цркву. Познат је и под именом Маријански манастир. Према предању цркву је сaзидaо воjводa Богосaв након 1376. године, када је област северног Браничева припала кнезу Лазару. Нимник се као метох Раванице први пут помиње у раваничкој повељи, а у  турским пореским књигама од прве половине XVI века. У свом извештају из 1733/4. године Максим Ратковић даје опис врло старе цркве, зидане каменом, са сводом од камена, неокречене и покривене шиндром. Имао је иконостас на коме су се по изузетној лепоти и старости издвајале царске двери и две престоне иконе, за које каже да их нема ни у једном другом манастиру. Нимник је паљен и рушен за време Кочине крајине и након Првог српског устанка, а у значајној мери обновљен 1825. године, о чему сведочи Јоаким Вујић. Тада је црква обновљена од тврдог материјала, са дрвеним сводом и подом од опеке. Испред цркве је 1841. године подигнута звонара, а северозападно од цркве је изграђен конак у коме је 1851-1853. године радила једна од првих школа у крају. Зграда је имала трем и три просторије, од којих су две биле учионице.

Црква манастира Нимник је једнобродна грађевина, засведена полуобличастим сводом, са полукружном олтарском апсидом у ширини брода на истоку.  Кроз историју је претрпела бројна рушења и преправљања, тако да је њен садашњи изглед из времена обнове у XIX веку. Зидови од ломљеног камена су 1891. године надзидани опеком, што је уочљиво и данас на фасадама цркве. Последња обнова била је крајем XX века, када је између осталог храм и живописан, а стари конак порушен. Иконостас је класично конципиран са четрнаест икона распоређених у три зоне. Потиче из времена обнове цркве с краја XIX века и рад је сликара Милисава Марковића.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.