КОНФЕРЕНЦИЈА “ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ КРОЗ ВРЕМЕ“ ОДРЖАНА У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20411
post-template-default,single,single-post,postid-20411,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

КОНФЕРЕНЦИЈА “ТЕХНИКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ КРОЗ ВРЕМЕ“ ОДРЖАНА У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ У БЕОГРАДУ

У оквиру обележавања „Дана европске баштине” чија је овогодишња централна тема „Стари и традиционални занати – очување и одржање“, у Етнографском музеју у Београду је у петак и суботу, 25. и 26. септембра, одржана конференција „Технике и технологије кроз време”.
Првог дана су представљена излагања на две теме “Стари занати, као културно наслеђе“ и “Садашњост и будућност занатске традиције у Србији“ о чему су говорили етнолози, антрополози, археолози, историчари и архитекте који се баве овом тематиком.

Другог дана су на теме “Историјски контекст од средњег века до модерног доба“ и Технички и технолошки поступци у конзервацији и рестаурацији споменичког наслеђа“ представили резултате својих истраживања и рада на пољу проучавања индустријског и техничког наслеђа, као и савремених технолошких поступака у конзервацији и рестаурацији.

Конференцију су организовали Друштво конзерватора Србије, које активно ради на заштити индустријског и техничког наслеђа и Етнографски музеј, који проучавање и представљање старих заната препознаје као веома важну активност у погледу очувања и заштите културног наслеђа.
У раду Конференције су учествовали стручњаци из Србије, Републике Српске и Словеније, међу којима су били и конзерватори Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а археолог Дејан М. Радовановић је имао излагање на тему “САРТИД – увод у модерно доба Србије“.
Пратећи део овог научног скупа је изложба „Индустријско и техничко наслеђе у Војводини” постављена у Етнографском музеју.

30. 9. 2015.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.