КУЋA БРВНAРA ДРAГОСЛAВA ПAШИЋA У МИЛОШЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998)

Кућa Драгослава Пашића у Милошевцу се првобитно налазила на простору данашње црквене порте, одакле је премештена 1870. годинe. Саграђена је половином XIX века као троделна шумадијска кућа и веома је редак пример развијеног типа равничарске брвнаре. Припада развијеном типу куће са  три просторије – „кућом“ и две собе, тремом и још једном малом просторијом која је нека врста затвореног доксата.

Правоугаоне је основе 9,00х7,30 м на темељима од опеке старог формата, бондручне конструкције са испуном од храстових талпи дебљине око 10 цм, покривена ћерамидом. Таваница је израђена од профилисаног шашовца.

Кућа је један од најстаријих и највреднијих објеката овог типа који су се до данас сачували у овом крају.