КУЋА БРВНАРА У ГОЛОБОКУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1953)

Кућа брвнара Милорада Стевановића у Голобоку код Смедеревске Паланке била је саграђена почетком XIX века, али је средином осамдесетих година XX века изгорела у пожару. По величини и просторној организацији припадала је развијеном типу шумадијске сеоске куће. Била је правоугаоне основе, већих димензија, са једним улазом и без трема. Имала је три просторије од којих је главна тзв. „кућа“ заузимала половину укупне површине, док су друге две просторије биле већа и мања соба. У централној просторији налазило се отворено огњиште са оџаклијом. Зидови куће били су од брвана, на угловима повезани на „ћерт“, а четвороводни кров био је покривен ћерамидом.