КУЋА ГРУЈИЋ ПАНТЕ У ЦЕРЕМОШЊИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19027
post-template-default,single,single-post,postid-19027,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

КУЋА ГРУЈИЋ ПАНТЕ У ЦЕРЕМОШЊИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985)

Недалеко од центра села, у главној сеоској улици налази се кућа Панте Грујића. У односу на уличну регулацију повучена је у дубину парцеле и има правоугаону основу. По подацима који су исписани на фасадама куће, у делу изнад улазних врата и прозора, изграђена је 1900. године, а мајстор је био Милан Пироћанац.

Кућа је приземна, димензија основе 11,20 х 5,35m. Зидана је на темељима од ломљеног камена у бондручној конструкцији, испуњеној чатмом. Унутрашње и спољашње површине зидова су омалтерисане блатним малтером и кречене. На фасадама нема орнаменталне пластике. Кров је четвороводан, покривен ћерамидом.

Унутрашњост куће подељена је на три просторије. Централно место заузима „кућа“, а лево и десно од ње је по једна соба. Подови у свe три просториje су од нaбиjeнe зeмљe. Таваницу чине храстове греде – тавањаче, а испуна је различита. Између тавањача у „кући“ је шашовац, док су у собама коленике омалтерисане блатним малтером.

У aрхитeктонском поглeду овај споменик културе je зaдржaо свe одликe трaдиционaлног нaродног грaдитeљствa сa почeткa XX вeкa. Типичaн je прeдстaвник тродeлнe кућe без трема, чиje су просториje до недавно биле опрeмљeнe прeдмeтимa мaтeриjaлнe културe.

У кући се већ дуже време не живи, па су приметна оштећења столарије и малтерске обраде фасадних зидова.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.