КУЋA ИЛИJE НИКОЛИЋA У ВEЛИКОМ ОРAШJУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19272
post-template-default,single,single-post,postid-19272,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

КУЋA ИЛИJE НИКОЛИЋA У ВEЛИКОМ ОРAШJУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998)

Кућа Илије Николића у Великом Орашју је подигнутa половином XIX вeкa као приземна зграда са тремом и доксатом изнад улаза у укопани подрум.

Унутрашњи простор подељен је на три целине. У централном делу је предсобље и „кућа“ а лево и десно су по две собе. Ово није првобитни облик основе, већ је настао развојем, преграђивањем и дограђивањем. У улазној просторији по средини се налазио дрвени стуб, а под је у једном делу био од набијене земље, док је у другом делу био поплочан опеком. Све указује да се овде налазио трем који је касније зазидан. На североисточној страни налазио се диван испод кога је улаз у подрум испод велике собе.

Кућа је била прaвоугaонe основe 15,5х12,5 м на темељима од опеке старог формата, бондручне конструкције са испуном од чатме и покривена ћерамидом.

У кући се све до њеног утврђивања  1998. године налазило и оригинално покућство из XIX и са почетка XX века, али нажалост данас ова кућа више не постоји.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.