КУЋА НАРОДНОГ ХЕРОЈА ЈОВАНА ШЕРБАНОВИЋА У ЛАЗНИЦИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19048
post-template-default,single,single-post,postid-19048,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

КУЋА НАРОДНОГ ХЕРОЈА ЈОВАНА ШЕРБАНОВИЋА У ЛАЗНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1950)

Јован Шербановић (1919-1944)  је народни херој рођен у селу Лазница код Жагубице. Био је члан Комунистичке партије Југославије од 1939. године и истакнута личност Народноослободилачког покрета у источној Србији. Погинуо је 1944. године у селу Сиге код Жагубице и Указом Президијума Народне скупштине ФНРЈ 1949. године проглашен за народног хероја.

Кућа у којој је рођен се налази на петом километру пута Жагубица – Бор. Подигнута је крајем XIX или почетком XX века и има основу у облику ћириличног слова Г. Направљена је од цепаних летава у бондрук систему са испуном од блата. Малтерисана је блатом споља и изнутра. Састоји се из улазног економског дела и „куће“. Улазни део чини капија са пространим тремом и две еконимске просторије са једне и друге стране. Управно на овај део надовезује се стамбени део са „кућом“ и собом. Таванска кострукција је дрвена, а садашњи покривач је бибер цреп.

Кућа је претворена у музеј са сталном етно поставком, а у дворишту је постављена спомен биста Јована Шербановића.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.