КУЋА ВЛАДИСЛАВА ЋЕРТИЋА У КУСАТКУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998)

Кућа Владислава Ћертића налази се у Кусатку у засеоку Ћертићи. Подигнута је половином XIX века и представља један од ретких аутентичних примера из овог периода.

Настала је као приземна кућа са тремом који је накнадно затворен. Четвороделног је просторног плана оствареног поделом готово квадратне основе на два једнака дела. Један део заузима ходник и „кућа“ скраћена за ширину трема, а други део две собе. У централној просторији налази се отворено огњиште. Плафон је у ходнику и „кући“ од шашовца, а у собама од коленика. У свим просторијама под је од набијене земље. Има један улаз на јужној страни куће и по два прозора на јужном, западном и источном зиду. Димензије куће су 10.50×5,50 м, а темељ је од дуплих храстових греда које директно належу на земљу, спојених на „ластин реп“. Зидови су бондручне конструкције са испуном од чатме, омалтерисани и окречени. Четвороводни кров покривен је ћерамидом.

Својом величином и функционалном организацијом представља репрезентативан пример шумадијске куће моравског типа из средине XIX века.