ЛЕТЊИКОВАЦ ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19356
post-template-default,single,single-post,postid-19356,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЛЕТЊИКОВАЦ ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2009)

У изузетном окружењу, на падини десне обале Дунава са шумом у залеђу и погледом на виноград, реку и банатску равницу, сместио се летњи двор династије Обреновић, који је у историји дугој близу два века претрпео значајне промене.

Виноград са воћњаком, ливадом и кућом „са три ложишта за парно купатило“ кнез Милош је купио 1827-1829. године од турског спахије, да би на имању ускоро подигао подрум са конаком и тиме трајно везао династију Обреновић за овај простор. Кнез Михаило је 1865. године овде изградио скроман једноспратни летњиковац, такозвани „Салон“ којим започиње успостављање владарске летње резиденције у Смедереву. Краљица Наталија је са архитектом Јованом Илкићем 1897. године унела значајне измене са идејом формирања летњег двора за младог краља Александра. Тада су летњиковцу дограђена два бочна ризалита, а декоративни елементи изведени су по угледу на швајцарске виле. Романтичарски изглед летњиковца из овог периода сачуван је само на старим разгледницама и фотографијама. Након Другог светског рата „Краљев виноград у Смедереву“ постао је државна имовина, а летњиковац претворен у вилу затвореног типа „Златни брег“, тако да је скромни летњи двор династије Обреновић претворен у луксузно опремљену репрезентативну вилу за потребе протокола. Поводом одржавања Прве конференције несврстаних земаља у Београду извршена је радикална реконструкција виле у периоду 1957-1961. године према пројекту архитекте Богдана Богдановића. Тада је њен изглед потпуно измењен добивши одлике класицистичког здања. Салон је добио мермерни под и камин од белог мермера, а опремање ентеријера уметничким предметима и намештајем из разних епоха обавили су сликари Пеђа Милосављевић и Миодраг Б.Протић. Испред виле постављена је фонтана са бронзаном скулптуром Леде с лабудом, рад сликарке Оље Ивањицки.

Данас је Летњиковац Обреновића један од репрезентативних објеката Владе Републике Србије.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.