ЛОКАЛИТЕТ ГОСПОЂИН ВИР
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18990
post-template-default,single,single-post,postid-18990,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЛОКАЛИТЕТ ГОСПОЂИН ВИР

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966)

На локалитету Госпођин вир се налазе остаци римског пута и куле стражаре, у непосредној близини, на потезу Манастир, су средњовековна црква са некрополом и насеље, а ту је и локација са праисторијским насељем. Заједно чине једну ширу целину, која показује дуги распон живота на овом веома скученом простору између Дунава и стеновите обале.

О изградњи римског пута кроз клисуру сведочанство представљају у стену уклесане табле римских царева Тиберија, Клаудија и Домицијана. Крај пута је постојала стражара призидана уз стену, тако да је имала само три камена зида и у унутрашњости две мање просторије. Димензије основе су биле 10,9 х 4,5 х 4,95 m. Саграђена је крајем I и почетком II века, а коришћена је и у IV веку. Основна функција ове куле стражаре била је контрола пута и осматрање супротне обале.

На локалитету Манастир откривени су темељи средњовековне једнобродне цркве, димензија18 х 6 m, са полукружном апсидом на истоку и дограђеном изузетно малом припратом на западу. Накнадно је дозидана још једна много већа припрата. Североисточно од цркве је формирана некропола, а нешто даље и насеље. Црква, некропола и насеље се датују у XIV век, а коришћени су све до почетка XVI века.

Праисторијско насеље је било затрпано сипаром, а приликом истраживања откривени су остаци насеља које је са прекидима трајало од енеолита до гвозденог доба.

Услед изградње ХЕ Ђердап и подизања нивоа воде, читав локалитет је потопљен.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.