МAНAСТИР БРAДAЧA
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19079
post-template-default,single,single-post,postid-19079,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

МAНAСТИР БРAДAЧA

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1984)

Комплекс манастира Брадача се налази на шумовитим обронцима брда Кожух у долини Брадачког потока, скрајнут од главних путних праваца који воде долинама Млаве и Витовнице.

Црква посвећена Благовештењу је највероватније саграђена крајем XIV и почетком XV века. У историјским изворима се први пут помиње 1566. године, када је у манастиру столовао игуман Панкратије. Потом се помиње и у турским дефтерима, а 1676. године посетио га је патријарх Арсеније III Црнојевић, затекавши га у опустелом стању. Сви каснији помени указују да манастир потом више није обнављан. Народно предање везује настанак манастира за култ Јелице, чија трагична судбина је описана у песми „Бог никоме дужан не остаје“.

Током 1985. и 1986. године Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево je спровео систематска археолошка истраживања темељних остатака цркве. Зидови цркве били су очувани максимално до 3 метра висине. Имала је правилну оријентацију са олтаром на истоку, триконхалну основу и припрату одвојену од наоса пиластрима. Димензије цркве су 13х7,5м. Зидана је од ломљеног и притесаног камена везаног кречним малтером. Током археолошких истраживања откривени су делови часне трпезе, под од опеке, пет гробова, трагови живописа и скривнице. Око цркве су постојали трагови слабо очуваних објеката, који су вероватно припадали манастирским конацима или трпезарији.

На основу архитектонских карактеристика и аналогија Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је 1990. године обавио радове на конзервацији и реконструкцији цркве, којој су тада враћене литургијска и манастирска функција.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.