МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19265
post-template-default,single,single-post,postid-19265,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948)

Изузетан значај (1979)

Манастир Покајница налази се у Старом Селу, недалеко од Велике Плане. Црква посвећена Преносу моштију Св. Николе подигнута је 1818. године, о чему сведочи урезан натпис на талпи поред улаза. Цркву је подигао смедеревски војвода Вујица Вулићевић као чин покајања због убиства Вожда Карађорђа. До 1954. године служила је као мирска црква, а након тога је претворена у манастир.

Црква је једнобродна са полигоналном олтарском апсидом на истоку и накнадно подигнутим полигоналним тремом на западу из 1880. године. По својим димензијама припада типу већих цркава са тремом. Просторно је подељена на олтар, наос, припрату са хором и трем. Изузев темеља који су од ломљеног камена, црква је у целости од храстове грађе. Кров је веома масиван, висок и стрм, са ублаженим нагибом широке стрехе, заобљен у делу олтара и трема, покривен храстовом шиндром. На трему су дрвени стубови и парапетна ограда од шашовца. Унутрашњост је засведена коритастим сводом од профилисаног шашовца. Под у цркви и на трему је од опеке.У цркви је велики број декоративних елемената рађених у дрвету.

Конструкција иконостаса је из периода градње цркве, а иконе из тридесетих година XIX века су рад Констатина Зографа.

На самом улазу у порту манастира налази се конак из периода градње цркве, у коме је данас  музејска поставка, а непосредно уз цркву је дрвена звонара. У порти се налазе и два нова конака, зидана у XX веку.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.