НАЈАВА АРХЕОЛОШКИХ ИСКОПАВАЊА У ЗОНИ ВАРОШКЕ КАПИЈЕ СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20237
post-template-default,single,single-post,postid-20237,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

НАЈАВА АРХЕОЛОШКИХ ИСКОПАВАЊА У ЗОНИ ВАРОШКЕ КАПИЈЕ СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

За јесен 2019. године планирана су заштитна археолошка истраживања сектора Варошке капије Смедеревске тврђаве у организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије и Градом Смедеревом.

Археолошка истраживања имају за циљ утврђивање степена очуваности темељне зоне недостајуће куле, дела Варошког бедема и Варошке капије који су срушени у експлозији 1941. године.

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је од 2018. године у процесу израде документације неопходне за ревизију Главног пројекта обнове централног дела Варошког бедема Смедеревске тврђаве – сектор Варошке капије I из 2007-2009. године, чија реализација би требало да буде финансирана средствима из претприступних фондова Европске уније – ИПА фонда Јачање конкурентности кроз иновације и развој туризма.

Финансијска средства за археолошка истраживања обезбедило је Министарство културе и информисања РС Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе.

12.8.2019.                                                                                                                                                                                           В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.