НАСТАВАК РАДОВА НА ОБНОВИ КУЛЕ 8 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

У понедељак 20. марта 2017. године извођач радова Привредно друштво за изградњу, обнављање и реконструкцију грађевинских објекатаКОТО“ д.о.о. као носилац посла и Привредно друштво „Бајица“ д.о.о. као члан групе, наставили су радове на обнови куле 8 Смедеревске тврђаве.

Министарство културе и информисања Републике Србије је у 2016. години определило средства за конзерваторско-рестаураторске радове на обнови куле 8 Смедеревске тврђаве,  али како су радови због поштовања процедуре јавне набавке, уместо у августу како је планирано, започели тек 10. октобра 2016. године, Регионални завод за заштиту спомника културе Смедерево је због неповољних временских услова био приморан да их прекине 21. децембра 2016. године, уз обавезу да се наставе почетком грађевинске сезоне 2017. години.

Радови изведени крајем 2016. године обухватили су обнову грудобрана и парапета на врху куле, санацију свих оштећења и обнову недостајућих делова сва три спољашња лица  зидова куле, обнову лица зида у отвору саме куле, блоковање и дерсовање са спољне стране и ињектиране пукотине на северном лицу, тако да ће наставак радова у 2017. години обухватити обнову пода на врху куле, дерсовање лица зидова куле са унутрашње стране, као и блоковање и санацију лица зидова у отвору куле.

Предвиђено је да се у 2017. години, обновом куле 9, у потпуности заврше радови на обнови Језавског бедема, који се дужи низ година изводе према пројекту Реализација обнове Језавског бедема од куле 7 до куле 10 Смедеревске тврђаве Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. За радове на обнови куле 9 Завод је аплицирао код Министарства културе и информисања РС на Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области културног наслеђа у Републици Србији у 2017. години, чији се резултати очекују крајем марта месеца.