НАСТАВАК РАДОВА НА САНАЦИЈИ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У СМЕДЕРЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20393
post-template-default,single,single-post,postid-20393,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

НАСТАВАК РАДОВА НА САНАЦИЈИ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У СМЕДЕРЕВУ

Поводом обележавања јубилеја стогодишњице од почетка Првог светског рата, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је почетком ове године приступио реализацији Пројекта санације, рестаурације и конзервације Споменика изгинулих војних обвезника из Смедерева у рату 1914-1919. године на Тргу Републике у Смедереву.

Радови су подељени у две фазе. У периоду од 20.2.2015. године до 17.3.2015. године реализована је прва фаза хитних радова, која је обухватила санацију и рестаурацију скулптура – фигуре војника и дечака са венцем у подножју споменика, док је у понедељак 7.12.2015. године започета реализација друге фазе радова, којом је предвиђена санација гранитних делова споменика. Како су дубинско чишћење и пломбирање оштећења на споменику изведени у првој фази, преостало је да се након извођења проба чишћења и тонирања, реализује нова хроматска обрада преко пет хиљада словних знакова и полирање, неутрализација и заштита гранитних површина.

Инвеститор радова је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево, док је финансијска средства за реализацију пројекта обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Извођач радова је Привредно друштво ДОО „Бајица“ из Смедерева. У финансирању друге фазе радова чија је вредност 319.170,00 динара учествује и Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево са 18.720,00 динара издвојених из сопствених средстава.

Рок за завршетак радова је десет радних дана.

9.12.2015.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.