НАСТАВЉАЈУ СE РАДОВИ НА СТАТИЧКОЈ САНАЦИЈИ КУЛЕ 11 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20259
post-template-default,single,single-post,postid-20259,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

НАСТАВЉАЈУ СE РАДОВИ НА СТАТИЧКОЈ САНАЦИЈИ КУЛЕ 11 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

Реализација пројекта „Статичке санације и стабилизације куле 11 Смедеревске тврђаве“ поверена Привредном друштву за изградњу, обнављање и реконструкцију грађевинских објеката „КОТО“ д.о.о. из Београда и предузећу „Новкол“ а.д. из Београда, привремено је прекинута средином децембра 2018. године, када се у току извођења радова на обезбеђивању крунице и лица зидова куле, приликом постављања анкера и сајли заштитног жичаног плетива на круници куле наишло на неексплодирано топовско зрно из Другог светског рата.

Интервенцијом Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије радови су заустављени до момента уклањања неексплодираног топовског зрна, односно провере површине крунице куле на евентуално заостала неексплодирана убојна средства. Специјализована лица Сектора за ванредне ситуације извршила су уклањање, деактивирање и уништавање пронађеног топовског зрна, док је идентификација крунице детектором за метал обављена у фебруару 2019. године, тек када су се стекли неопходни безбедносни и метеоролошки услови.

Радови на обезбеђивању куле 11 Смедеревске тврђаве настављени су средином фебруара постављањем заштитне мреже од поцинковане жице на зидове и круницу куле, а након тога се наставило са радовима на статичкој санацији и стабилизацији куле 11 израдом jet grouting колона.

21.2.2019.                                                                                                                                                                                         В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.