НАСТАВЉЕНИ СУ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТВРЂАВЕ РАМ

У Раму су након зимске паузе настављени радови на обнови Тврђаве Рам. Радове на обнови ће и ове године изводити турска фирма „ABMA Restaurasion“ уз конзерваторски надзор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а према „Пројекту обнове Тврђаве Рам“ који је израдила пројектантска кућа ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. из Анкаре. Финансијска средства обезбедила је Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА).

У другој фази радова планирано је да се до краја грађевинске сезоне заврши обнова читаве Тврђаве и да се изведе партерно уређење простора у њеној унутрашњости и непосредном окружењу. Радови ће бити сконцентрисани пре свега на њен западни део који прошле године није рађен, а у којем доминирају улазна и највећа кула 1, шестоугаона кула 5 и западни бедем који се налази на самој литици према Дунаву.

Планиран је и наставак археолошких истраживања, како би се добили сви релевантни подаци важни за сагледавање стратиграфије овог локалитета, али и за партерно уређења простора унутар Тврђаве и у њеном непосредном окружењу. За овогодишњу археолошку кампању део средстава је обезбедила општина Велико Градиште, очекују се резултати конкурса Министарства културе и информисања за наставак систематских археолошких истраживања, а значајан финансијски удео ће и ове сезоне имати ТИКА.

17.4.2018.                                                                                                                                                                                Д.Р.