НЕОЛИТСКО НАСЕЉЕ БЕЛОВОДЕ КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18836
post-template-default,single,single-post,postid-18836,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

НЕОЛИТСКО НАСЕЉЕ БЕЛОВОДЕ КОД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (2012)

Налази се у средишњем делу тока реке Бусур, у зони атара Великог Лаола и Крвија, 8 km југозападно од Петровца на Млави. Терен је благо заталасан, обилује земљом доброг квалитета, пашњацима и водом, те је погодан за земљорадњу и сточарство.

Мада се археолошка истраживања континуирано спроводе од 1994. године, истражен је мали део овог насеља (у јужном сектору), које се простирало  на великом простору од преко 75 ha, а по својим одликама је припадало периоду млађег неолита, односно винчанској култури. Живот је на Беловодама у континуитету трајао од 5400. до 4500. године старе ере, дакле готово читав миленијум. О дугом трајању живота сведочи и дебљина културног слоја која варира од 2,50 до 3,50 m, а местимично достиже и 4,30 m.

Истражен је читав низ стамбених објеката, помоћних зграда економског карактера и једна ритуално-култна целина. У овим објектима је током вишегодишњих истраживања откривено обиље разноврсних употребних, култних и уметничких предмета углавном од печене земље високог квалитета, кости, камена, а неки су и од бакра. Међу најзначајније спадају животињске фигурине од печене земље и бакарни предмети, који сведоче о појави сложенијих облика сточарства и  најранијој појави рударства и металургије у праисторији Европе.

На основу свих наведених карактеристика Беловоде представљају један од најважнијих центара развоја винчанске културе, која се простирала на великом простору централног Балкана.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.