НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ РЕГИОНАЛНОГ ЗАВОДА

Ових дана из штампе је изашла књига У спомен на Велики рат, аутора Аните Марковић у издању Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. Реч је о првом систематизованом прегледу свих меморијала на територији Града Смедерева подигнутих у спомен на Први светски рат.

Ова књига настала је као резултат интензивираних истраживачких и конзерваторско-рестаураторских радова на овим спомен обележјима у последњих неколико година. Циљ публикације је по речима уредника Верољуба Ранковића био „да се данас, један век касније, присетимо свих наших јунака, знаних и незнаних, били они сељаци, лекари, учитељи или официри који су се борили за нашу државу.(…) У спомен на њихову храброст, јунаштво и жртву, подигнута су бројна спомен обележја, на којима су урезана њихова имена, а дужност наше генерације, али и генерација које ће доћи, јесте да поштујемо њихову жртву и да нам не буду само име и број, већ путоказ и наук како се брани отаџбина“

У Рецензији мр Снежана Цветковић наводи да Регионални завод овом публикацијом „систематично мапира споменичко наслеђе посвећено Првом светском рату интегришући га у корпус укупне завичајне културне баштине. Богато илустрована фотографијама, цртежима и архитектонско-техничком документацијом Завода, она представља драгоцено визуелно сведочанство.“