ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ

У свечаној сали Народне библиотеке Србије у Београду јуче је обележен Дан Друштва конзерватора Србије 22. фебруар. Након кратког обраћања председника Друштва гђе Снежане Јејић, уследила је презентација радова на културним добрима у 2014. години у реализацији свих завода за заштиту споменика културе у Републици Србији и ЦИК-а.

У другом делу свечаности додељене су награде Друштва конзерватора, установљене још 1977. године. Ове године Велику награду ДКС добили су архитекта Миле Вељковић (Ниш), историчар уметности Дејан Радовановић (Покрајински завод – Нови Сад) и архитекта Лејла Хаџић, (Cultural Heritage without Borders). Годишњу награду за 2014. годину добили су историчар уметности Ивана Весковић (Градски завод – Београд) и хемичар Алекса Јеликић (Републички завод – Београд).

Сваке године Секција архитеката ДКС додељује награду „Златна мистрија“ из Фонда професора Миће Димитријевића. Ове године награду је добила мр Марина Нешковић, архитекта Републичког завода за радове изведене у 2014. години на реконструкцији звоника цркве Св. Петра у Бјелом Пољу, задужбини хумског кнеза Мирослава из XII века.