ОБИЛАЗАК СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВО ПОСВЕЋЕНИХ РАТНИЦИМА ПАЛИМ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20473
post-template-default,single,single-post,postid-20473,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ОБИЛАЗАК СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СМЕДЕРЕВО ПОСВЕЋЕНИХ РАТНИЦИМА ПАЛИМ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Стручни сарадници Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево су крајем септембра месеца обишли сва спомен обележја на теритирији општине Смедерево посвећена Првом светском рату. Том приликом посетили смо седамнаест насеља и констатовали у каквом се стању налазе ови меморијали. У неким насељима попут  Бадљевице, Друговца или Вранова није подигнуто ни једно спомен обележје посвећено Првом светском рату, док само у Врбовцу налазимо више различитих меморијала, од цркве са костурницом до споменика и спомен плоче. Поражавајућа је чињеница да су неки од споменика у потпуно запуштеном стању, зарасли у коров или је парк у коме су подигнути претворен у депонију. Зато подсећамо да је обавеза свих, од појединца до заједнице, да се са пажњом односе према свим меморијалима, док су за њихово текуће одржавање задужене месне заједнице.

Ове године Регионални завод код Министарства за рад и социјалну политику РС конкурише са два пројекта санације споменика посвећених палим ратницима у Првом светском рату и то у Сараорцима код Смедерева и Голобоку код Смедеревске Паланке. У склопу обележавања стогодишњице Првог светског рата у плану Завода је и објављивање публикације посвећене ратницима на чију жртву подсећају бројна спомен обележја подигнута у Смедереву и околини.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.