ОКРУГЛИ СТО „МЕСТО И УЛОГА ИНДУСТРИЈСКОГ И ТЕХНИЧКОГ НАСЛЕЂА У СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ“ СМЕДЕРЕВО 2013
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20511
post-template-default,single,single-post,postid-20511,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ОКРУГЛИ СТО „МЕСТО И УЛОГА ИНДУСТРИЈСКОГ И ТЕХНИЧКОГ НАСЛЕЂА У СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА СРБИЈЕ“ СМЕДЕРЕВО 2013

Друштво конзерватора Србије организовало је 26.09.2013. године у Смедереву Округли сто на тему: „Место и улога индустријског и техничког наслеђа у служби заштите културног наслеђа Србије“. Рад овог стручног скупа се највећим делом одвијао у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, а програмом су обухваћени и обиласци Старог САРТИД-а и Смедеревске тврђаве.

Учесницима су се најпре обратили помоћник министра културе и јавног информисања Миладин Лукић и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево Верољуб Ранковић. У радном делу  излагања су имали: потпредседник Друштва конзерватора Србије мр Мирјана Ђекић, етнолог (Уводно излагање), Дејан Радовановић, археолог (Културно и природно наслеђе Смедерева), мр Јова Стојковић, етнолог (Археометалуршки комплекс САРТИД на Дунаву-могућности заштите и презентације) и Аница Туфегчић, архитект (Међународни стандарди и искуства у заштити индустријског наслеђа).

Потом је уследила дискусија у којој су учешће узели готово сви учесници, полемишући о проблемима са којима се суочавају у раду службе заштите непокретног културног наслеђа на бризи за индустријско и технолошко наслеђе Србије. Поред дефинисања кључних проблема, предложене су конкретне мере и активности, чијим спровођењем би се унапредило стање заштите овог веома угроженог и недовољно вреднованог дела нашег наслеђа.

Средства за организовање скупа обезбедило је Министраство културе и информисања Републике Србије.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.