ОКУЋНИЦА ЛАТИНКЕ ИВАНОВИЋ У БАШИНУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2002)

Окућница Латинке Ивановић налази се у Башину, у делу села који се назива Горњи крај. Формирана је у оквиру пространог дворишта са воћњаком и представља редак пример комплетно сачуваног сеоског шумадијског домаћинства из друге половине XIX века. Окућницу чини неколико објеката: кућа, вајат, кош и магаза са подрумом.

Кућа је саграђена 1886. године, о чему сведочи запис на њеној источној фасади. Правоугаоне је основе, бондручне конструкције са испуном од чатме и темељима од необрађеног камена. Зидови куће су малтерисани блатним малтером и кречени у бело. Кров је четвороводан, покривен ћерамидом. Унутрашњи простор куће подељен је на четири просторије: „кућу“, гостинску собу и две собе за спавање.

Недалеко од куће налази се вајат. Служио је за спавање једне породице у задружној заједници. Квадратне је основе, дрвене конструкције, са зидовима од талпи насатично сложених преко четири необрађена камена, постављена у угловима, који су служили као темељ. Кров је четвороводан, покривен бибер црепом. У унутрашњости је једна просторија са земљаним подом.

Североисточно од куће налази се кош са тремом. Кош је постављен на пет стубова који га издижу од коте терена. Зидови коша су од тесаних летви у угловима прикованим за дрвене стубове. На отвореном трему налази се пет профилисаних стубова постављених на крупне комаде камена као темеље. Кров је четвороводан покривен ћерамидом.

На неколико метара од коша налази се магаза са подрумом и тремом. Правоугаоне је основе, дрвене конструкције, са зидовима од храстових талпи, на углу повезаних на „ћерт“. Испод магазе је подрум зидан опеком, потпуно укопан у терен. Испод трема, на коме су четири масивна стуба, налази се степениште за подрум. Кров је четвороводан, покривен ћерамидом.