ОПРОШТАЈНИ ГОВОР
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20419
post-template-default,single,single-post,postid-20419,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ОПРОШТАЈНИ ГОВОР

Данас смо се на Новом гробљу у Смедереву опростили од нашег драгог директора и колеге Верољуба Ранковића, који нас је прерано и изненада напустио 3.7.2015. године.

Затечени, без прилике да се од њега за живота опростимо, написали смо овај последњи поздрав.

Драги наш Верољубе,

док стојимо скрушени и замишљени над твојим телом и покушавамо да речима продужимо твоје присуство међу нама, овде на овом свету, знамо да твоја душа већ лебди опраштајући се од родне Осечине, куће и шљива; Ваљева, Сремских Карловаца, Богословије, Петнице и Београда твоје младости; Брестовца, Дунава и Смедерева, где си провео највећи део живота; али и Бистрице, Лазнице, Баничине, Радовања, Ореовице, Покајнице, Церемошње, Тумана, Сребрног језера, Заове, Кличевца, Осанице, Лаола, Суводола, Смедеревске тврђаве и мноштва напуштених кућа, воденица, ваљавица, цркава, које си годинама обилазио и покушавао да спасеш од заборава и нестанка. Знамо да си одлично памтио и оријентисао се на терену, зато не сумњамо да ћеш лако доћи до свих драгих места, предела, извора и пропланака.

Нажалост овог пута мораћеш да сва та места обилазиш сам, што ниси волео и нећеш моћи да разговараш са воденичарима, црквењацима, занатлијама, свештеницима, продавцима у задружним радњама, пијанцима испред продавница, орачима на њиви, игуманима, сеоским учитељима, председницима општина, поштарима што си необично волео и умео да радиш.

Када све то једним погледом обухватиш и заувек сместиш у своје широко срце, поред твоје Милице и Маре, родбине и пријатеља, надамо се да ће се наћи места и за нас из Завода, којима си био директор, колега, Верољуб – Веља.

Умели смо да се договарамо, радимо, смејемо, певамо, расправљамо, па чак и посвађамо, али никада ниси умео да завежеш речи, уста и срце, па се нисмо удаљавали, већ смо временом појединачно и као колектив постајали све блискији. Нажалост, дубину те блискости, обично осетимо и схватимо тек у тренуцима опроштаја.

Зато и желимо да продужимо твоје присуство овде међу нама, али знамо да ниси волео предуге говоре, спорост и статичност. Увек си некуда журио, па си тако пожурио и на овај свој последњи пут ка вечном смирењу.

Нека му је вечна слава и Бог да му душу прости.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.