ОСНОВНА ШКОЛА И КУЋА СА ТРЕМОМ У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ У ВИТЕЖЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19104
post-template-default,single,single-post,postid-19104,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ОСНОВНА ШКОЛА И КУЋА СА ТРЕМОМ У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ У ВИТЕЖЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987)

Основна школа у Витежеву основана је 1894. године и прве године је радила у приватној кући. Наредне 1895. године пресељена је у школску зграду у центру села, поред главног пута, а први учитељ био је Павле Лукић. Све до Другог светског рата носила је назив „Државна народна школа Стеван Високи“. За време бугарске окупације служила је као затвор и стационар за официре, а била је и паљена. Темељи старе школе сачувани су источно од садашње школске зграде.

Зграда основне школе у Витежеву је правоугаоне основе, орјентисана својом ужом страном према северу, односно према улици. Објекат је приземан, са подрумом само испод јужног дела. У организационом смислу подељена је на два дела. Део намењен ђацима има дугачак ходник из кога се улази у две учионице и једну канцеларију. Други део зграде је економски и има издвојен улаз. Ту су смештене кухиња и трпезарија, као и степениште за подрум и таван. Зидана је опеком старог формата. Кров је четвороводни, а кровни покривач бибер цреп. Подови у учионицама и канцеларији су дрвени.

Јужно од школске зграде у дворишту се налази стара кућа са тремом из XIX века. Зидана је на темељу од ломљеног камена као чатмара, окречена споља и изнутра. Кров је четвороводни, а кровни покривач ћерамида. У организационом смислу зграда има четири просторије и трем, али нема димњак. У две просторије таванице су од шашовца и дрвених греда, док су у друге две олепљене коленикама. Под је од набијене земље. Током времена имала је различите намене, па је у једном периоду ту била смештена и месна заједница.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.