ОТПОЧЕЛИ СУ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТВРЂАВЕ РАМ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20322
post-template-default,single,single-post,postid-20322,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ОТПОЧЕЛИ СУ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТВРЂАВЕ РАМ

Крајем маја 2017. године отпочели су радови на обнови Тврђаве Рам, у насељу Рам недалеко од Великог Градишта. Тврђава је саграђена 1483. године на доминантној стени изнад обале Дунава и представља специфично остварење војне архитектуре, које мада изразито артиљеријско, са троспратним кулама које су имале по три  топовска отвора на сваком нивоу и по један на сваком зидном платну, има и доста старијих архитектонских решења.

Радови се изводе према „Пројекту обнове Тврђаве Рам“ који је израдила турска пројектантска кућа ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. из Анкаре 2014. године.

Средства за извођење радова је обезбедила Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА), а реализује их одабрани извођач ABMA Restaurasion из Турске. Планирано је да се радови заврше до краја грађевинске сезоне 2018. године.

Конзерваторски надзор током радова спроводити Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево.

Планирано је да се од средине јуна месеца упоредо наставе и археолошка ископавања и истраживања унутрашњег простора Тврђаве, која ће изводити Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево средствима Министарства културе и информисања, уз финансијску помоћ коју ће као и за обнову Тврђаве обезбедити ТИКА.

Д.Р.

9.6.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.