ПОЧЕТАК РАДОВА НА САНАЦИЈИ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА У СМЕДЕРЕВУ

У петак 20.2.2015.године започета је прва фаза хитних радова на санацији Споменика изгинулих војних обвезника из Смедерева у рату од 1914-1919. године на Тргу Републике у Смедереву.

Ова фаза обухвата радове на санацији (чишћењу, неутрализацији и заштити) и делимичној рестаурацији скулптуре војника, замену оштећене фотографије на порцелану, као и дубинско чишћење и пломбирање оштећења на гранитном постољу. Предвиђена је и рестаурација фигуре дечака који клечи у подножју уздижући победнички венац према војнику на врху споменика, због чега је скулптура пре почетка радова демонтирана и однета у атеље.

Инвеститор радова је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево, а извођач радова „Бајица ДОО“ Смедерево. Рок за завршетак радова је десет радних дана.