РАДОВАЊСКИ ЛУГ

РАДОВАЊСКИ ЛУГ

ЗНАМЕНИТО МЕСТО (1971)

Изузетан значај (1979)

Недалеко од Велике Плане, у столетној шуми у атару села Радовање, налази се обележено место убиства и првобитан гроб Вожда Карађорђа. По повратку из Русије 1817. године Карађорђе се упутио са својим писаром Наумом Крнаром у Радовање, где су заноћили на трлу Драгића Војкића. Ту су их сачекали Никола Новаковић и Вујица Вулићевић и обојицу 13/25. јула 1817. године убили по налогу Кнеза Милоша. Војвода Вујица Вулићевић који је учествовао у убиству, као чин покајања подигао је недалеко одавде у атару Старог Села своју задужбину, цркву брвнару Покајницу. На месту убиства  Вожда Карађорђа 1920. године је положен камен темељац за цркву Захвалницу. Освећење спомен цркве саграђене по пројекту архитекте Василија Андросова обављено је десет година касније. Основа цркве је триконхос, а њено степеновање маса наглашено је кубетом на осмостраном тамбуру са коцкастим постољем. Фасаде цркве изведене су жутом фасадном опеком. У цркви је изложен изузетно вредан портрет Вожда Карађорђа у природној величини, рад сликара Паје Јовановића.

Карађорђево обезглављено тело, заједно са Наумом Крнаром почивало је у Радовањском Лугу две године, да би 1819. године било пренето у Тополу. Наредне 1820. године пренета је Карађорђева глава из Саборне цркве у Београду и положена уз тело. Данас оно почива у маузолеју династије Карађорђевић на Опленцу, где је пренето 1930. године приликом освећења цркве Светог Ђорђа, задужбине краља Петра I.

Место првобитног Карађорђевог гроба испод старог храста обележено је великим дрвеним крстом и оградом од кованог гвожђа, а током 2005. године је уређен плато са приступном стазом и клупама.