РАДОВИ НА САНАЦИЈИ КАПЕЛЕ ДИНЕ МАНЧИЋА СЕ ПРИВОДЕ КРАЈУ

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је у последњем кварталу 2017. године започео извођење радова према Пројекту конструктивне санације и рестаурације фасада капеле Дине Манчића на Старом смедеревском гробљу у Смедереву, за чију реализацију су финансијска средства обезбеђена у буџету Града Смедерева.

За ову годину планирана је и реализована прва фаза радова која је обухватила статичку санацију куполе, рушење и презиђивање калоте куполе и израду армирано-бетонског прстена тамбура, замену комплетне кровне конструкције,  презиђивање растрешених венаца, израду шаблона и калупа за вучену и ливену пластику, санацију и малтерисање фасада тамбура, израду и уградњу осам нових дрвених прозора на тамбуру куполе, санацију камене сокле и замену дрвене надвратне греде армирано-бетонском. Планирано је да се све кровне површине покрију бакарним лимом као оригиналним кровним покривачем, што ће бити изведено у оквиру радова планираних за 2017. годину.

Радове на санацији и рестаурацији капеле Дине Манчића на Старом смедеревском гробљу изводи Привредно друштво за изградњу, обнављање и реконструкцију грађевинских објеката „КОТО“ д.о.о. из Београда као носилац посла и Привредно друштво „Бајица“ д.о.о. из Смедерева као члана групе.

19.12.2017.                                                                                                                                                      В.М.