РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА КОНЗЕРВАТОРА СРБИЈЕ – КЛАДОВО 2017.

У Кладову је 18. и 19. јуна 2017. године одржана редовна годишња скупштина Друштва конзерватора Србије са посебним освртом на представљање пројеката које служба заштите реализује на споменицима у иностранству.

Првог дана су на дневном реду биле скупштинске теме, док је други дан био резервисан за тематске стручне реферате и обилазак културних знаменитости Ђердапа и Кладова. Организована је и посета Археолошком музеју Ђердапа уз стручно вођење др Јелене Кондић која је говорила и о искуствима са дунавских археолошких локалитета.

Након излагања реферата Марине Нешковић на тему репрезентативости Друштва, Скупшина је усвојила закључак о покретању поступка код Министарства културе за утврђивање репрезентативности ДКС.

Естела Радоњић-Живков је представила Анализу организације и капацитета мреже завода, Немања Смичиклас о двадесет година конзерваторско-рестаураторских радова на Хиландару, Снежана Јејић о радовима на војним гробљима у Тунису, Дејан Радовановић о искуству и пројектима Покрајинског завода који се реализују у Хрватској, Мађарској и Румунији, а Алекса Цигановић о актуелностима у заштити српских меморијала у земљи и иностаранству. Својим стручним излагањима раду Скупштине прикључиле су се и колеге из Румуније и Македоније.

Редовној годишњој скупштини Друштва конзерватора Србије присуствовали су и представници Регионалног завода за заштиту споменика кулутуре Смедерево.

3.7.2017.                                                                                                                                                              В.М.