РИМСКО И РАНОВИЗАНТИЈСКО УТВРЂЕЊЕ САЛДУМ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966)

Остаци утврђења Салдум се налазе на левој обали потока Кожица, код његовог ушћа у Дунав, 4 km низводно од Добре. Потез је био благо уздигнут, а мештани су га називали „Градац“. У историјским изворима се не помиње.

Археолошка ископавања локалитета обављена су у периоду од 1967. до 1970. године, када је утврђење делимично истражено. Имало је основу димензија 43,5 х 31,2 m у облику неправилног правоугаоника, са четири куле на угловима, од којих су три биле кружне основе, а четврта, североисточна у облику мање једнобродне цркве са полукружном апсидом на истоку.

Нема довољно поузданих елемената да се утврди када је Салдум основан, али је сигурно прво утврђење било од земље и палисад, а затим је имало још три фазе од којих је поседња из времена велике обнове у доба Јустинијана (527-565). После ове обнове је потпуно напуштено. У долини потока Кожица, недалеко од Салдума, откривени су остаци преградних зидова (клаузура), укупне дужине око 400 m, којима је додатно обезбеђивана долина потока од могућих непријатељских упада.

Услед изградње ХЕ Ђердап и подизања нивоа воде, читав локалитет је потопљен.