РИМСКО УТВРЂЕЊЕ КАЛИШТЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19072
post-template-default,single,single-post,postid-19072,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

РИМСКО УТВРЂЕЊЕ КАЛИШТЕ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1982)

Римско утврђење Калиште се налази на благо узвишеном потезу Градац, уз десну обалу реке Витовнице, на крајњем југозападном делу Стишке равнице. Забележено је на Појтингеровој карти, као станица Муниципиум, на римском путу који је повезивао Сингидунум (Београд) са Сердиком (Софија) и водио даље према Цариграду. Према карти удаљена је од Виминациjума 18 римских миља (26,6 кm), што је још Феликсу Kаницу олакшало да утврди тачан положај локалитета на потезу Градац, где су били видљиви остаци делимично очуваног утврђења.

Током 1984. године Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је спровео систематска археолошка ископавања на делу локалитета. Резултати истраживања су показали да је утврђење основано крајем I века нове ере, а највећи процват је доживело у III и IV веку. Истражени су античко купатило – терме и делови две некрополе, бедема и пута.

Утврђење је имало димензије 250 х 150 метара, са бедемима од два метра дебљине, док су остали објекти мањих димензија. За њихово зидање су коришћени камен и у мањем обиму опека, а као везиво кречни малтер.

Југозападно од утврђења постојала је старија некропола са покојницима који су спаљивани, док је на северу откривена некропола где су скелетно сахрањивани.

Крајем IV века, приликом хунске најезде, утврђењe je разорено и више није обнављано.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.