РОДНА КУЋА ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА У ВОДИЦАМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19217
post-template-default,single,single-post,postid-19217,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

РОДНА КУЋА ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА У ВОДИЦАМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2003)

Пера Тодоровић (1852-1907) новинар и политичар, био је један од родоначелника српског модерног журнализма и уз Николу Пашића један од оснивача Народне радикалне странке 1881. године. Осим што је био идеолог и организатор странке, био је и главни новинар страначког гласила „Самоуправа“, а касније дугогодишњи власник и новинар дневног листа „Мале новине“.

Пера Тодоровић потиче из имућне породице из Водица, села код Смедеревске Паланке. Његова родна кућа налази се у непосредној близини центра села. Подигнута је у дворишту на благој падини која је искоришћена за формирање подрума испод дела куће. У основи је правоугаона са извученим улазом у подрум. Приземље је просторно подељено на „кућу“, гостинску собу, три спаваће собе и оставу. Поред репрезентативне гостинске собе, у приземљу је карактеристична зидана пећ, која је истовремено загревала све просторије и била камин у „кући“. Зидови су бондручне конструкције са испуном од опеке, постављени на темељима од опеке. Кров  на кући је сложен, покривен бибер црепом.

Својом површином и функционалном организацијом унутрашњег простора родна кућа Пере Тодоровића припада развијеном типу сеоске куће једне имућне породице из средине XIX века.

Кућа је недавно срушена.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.