РОДНА КУЋА ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА – МЛАЂЕГ У ОРЕОВИЦИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19107
post-template-default,single,single-post,postid-19107,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

РОДНА КУЋА ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА – МЛАЂЕГ У ОРЕОВИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

Војислав Илић – Млађи (1877-1944) био је један од најпознатијих и најчитанијих српских песника у периоду између два светска рата. Писао је родољубиву, религиозну и љубавну поезију, а чувени су његови стихови урезани на капели српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну. Био је син ореовичког проте, касније свештеника у цркви Светог Марка у Београду и дворског свештеника обе српске династије. Завршио је права на Великој школи 1903. године и радио у Министарству правде у Београду.

Кућа у којој се родио Војислав Илић – Млађи налазила се у главној улици у Ореовици и по типу је припадала прелазном облику између народног градитељства и грађанске куће. Подигнута на терену у благом паду, имала је према дворишту високо приземље и подрум формиран испод дела зграде. У кућу се улазило преко двокраког степеништа из дворишта. Унутрашња организација простора била је у складу са тада савременим потребама имућне вишечлане породице, тако да се из улазне просторије – предсобља директно улазило у једну издвојену просторију-кухињу и три собе, које су биле међусобно повезане. Димензије куће биле су 11х8m. Зидана је у бондручној конструкцији, са кровом на четири воде, а кровни покривач био је бибер цреп.

Власник куће је своју сагласност на проглашење родне куће Војислава Илића – Млађег за споменик културе 1981. године условио њеним откупом и исељењем из дворишта, па како до тога није дошло, деведесетих година кућу је срушио.

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.