РУДАРСКО-МЕТАЛУРШКИ КОМПЛЕКС КРАКУ ЛУ ЈОРДАН
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19030
post-template-default,single,single-post,postid-19030,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

РУДАРСКО-МЕТАЛУРШКИ КОМПЛЕКС КРАКУ ЛУ ЈОРДАН

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ

Изузетни значај (1983)

Налази се на мањем издуженом узвишењу у близини ушћа Бродичке реке у Пек, у атару села Бродице 15 km источно од Кучева. Са севера, истока и делимично са југа утврђење је било природно заштићено речним токовима и стрмим литицама, док је најприступачније било са југозападне стране, где се и налазио централни део локалитета. Ужи део локалитета смештен на на самом узвишењу је обухватао површину од 3,5 ha, док шира зона заштићеног простора, која се простире у равници на западу обухвата 19 ha површине.

Краку лу Јордан је археолошки истраживан са прекидима од 1971. до 1991. године, а упоредо су темељни остаци конзервирани. Бедеми утврђења су снажни, зидани од камена и прилагођени конфигурацији терена. Поред три куле квадратне основе, откривени су и темељи већег броја просторија унутар утврђења. Простор ван утврђења је слабије истражен.

У рудоносној области Пека, која је за Царство због производње злата имала веома важну улогу, нарочито после губитка Дакије, заузимао је централно место, не само у процесу вађења и прераде злата, бакра и гвожђа, већ и као место надзора, производње, чувања и даље дистрибуције метала. На територији Римског царства представља утврђени металуршки центар јединственог концепта. Налазио се у оквиру важне римске рударско-металуршке области Метала Пинкенсиа (Metalla Pincensia), која је обухватала области у сливу Пека и Млаве. Унутар утврђења су откривени и материјални трагови који потичу из бронзаног доба. Највероватније је подигнут крајем III века, а трајао је и развијао се до краја IV века, када је страдао у великом пожару, вероватно у хунскј најезди. Након тога утврђење више није обнављано, а највероватније ни металуршке активности, мада местимично има трагова и средњовековне грнчарије.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.