СЕМИНАР И РАДИОНИЦА СЕКЦИЈЕ АРХИТЕКАТА ДКС У СТУДЕНИЦИ 2014.ГОДИНЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20475
post-template-default,single,single-post,postid-20475,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СЕМИНАР И РАДИОНИЦА СЕКЦИЈЕ АРХИТЕКАТА ДКС У СТУДЕНИЦИ 2014.ГОДИНЕ

Секција архитеката Друштва конзерватора Србије организовала је од 24. до 27. августа 2014. године у манастиру Студеница семинар и радионицу под називом Грађевински материјали и конзерваторско рестаураторски поступци – камен.

У радном делу семинара излагања су имали: Зоран Ђајић, дипл.инж.геологије, председник удружења Камен Србије (Грађење природним каменом), др Владан Мартиновић, вајар,  професор Високе технолошке школе Аранђеловац (Ликовне вредности на површини стенске масе и на површини употребљеног камена), Зоран Васиљковић, вајар (Значај, улога и примена пешчара у клесарској традицији моравске Србије кнеза Лазара), Јоаким Стрибер, централни институт за конзервацију – Београд (Примена нових технологија у конзервацији наслеђа), Елена Васић  Петровић, дипл.инж.арх. и Ивана Цветковић, дипл.инж.арх, Завод за заштиту споменика културе Ниш (Проблематика конзервације камена на археолошким налазиштима) и Слободан Баришић, дипл.инж.арх, Републички завод за заштиту споменика културе Београд (Пројекат конзерваторско рестаураторских радова на мермерним фасадама и каменој пластици Богородичине цркве манастира Студеница).

У оквиру радионица учесници семинара су били у прилици да се практично упознају са ласерским чишћењем камена, мултиспектралном анализом, колометријом и ручном обрадом розете са карактеристичним мотивима моравске Србије и новом тектонском површином. Поред радног дела организован је и облилазак цркава студеничког слива.

Семинару и радионици присуствовали су и сарадници Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.