СПОМЕН ПАРК ЧАЧАЛИЦА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19155
post-template-default,single,single-post,postid-19155,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СПОМЕН ПАРК ЧАЧАЛИЦА

ЗНАМЕНИТО МЕСТО (1973)

Велики значај (1979)

У Пожаревцу у делу града који се назива Варошко брдо формиран је меморијални комплекс посвећен жртвама Другог светског рата и антифашистичкој борби. У оквиру парка на површини од 24 ha налазе се три споменика и неколико спомен плоча.

Споменик стрељаним родољубима 1941-1944

Спомен парк Чачалица формиран је на брду где је у периоду од 1941. до 1944. године стрељано око три хиљаде људи. Првобитно је овде 1944. године био подигнут један велики и осам мањих крстова, а затим су у више наврата подизана различита спомен обележја жртвама немачке окупације. У спомен на те жртве откривен је 1962. године споменик чији су аутори архитекта Братислав Стојановић из Београда и вајар Станислав Мићић из Загреба.

Спомен-костурница палих бораца Црвене армије 1944. године

Спомен-костурница у којој је сахрањен 441 борац Црвене армије откривена је 1962. године. Пројекат костурнице урадио је архитекта Братислав Стојановић. У њу су пренета тела црвеноармејаца погинулих 1944. године на територији од Рудне Главе до Младеновца. Симболично је 1967. године овде засађена 441 бела бреза донета из Подмосковља у Русији.

Споменик слободе и победе над фашизмом „Звезда“

Трећи споменик у овом меморијалном парку подигнут је 1985. године у част победе над фашизмом. Аутор споменика „Звезда“ је вајар Милорад Тепавац.

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је током 2011. године извео комплетну санацију Споменика стрељаним родољубима и Спомен костурнице црвеноармејцима.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.