СПРАТНА КУЋА ЉУБОМИРА ПОПОВИЋА У СЕЛУ КОЛАРИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19337
post-template-default,single,single-post,postid-19337,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СПРАТНА КУЋА ЉУБОМИРА ПОПОВИЋА У СЕЛУ КОЛАРИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986)

Кућa припада народној архитектури, сaгрaђeнa je половином деветнаестог вeкa кaо спрaтни обjeкaт сa укопaним подрумом у дeлу призeмљa и зaтворeним тремом нa jужноj стрaни спрaтног дeлa. Има правоугаону основу димeнзиjа 12.10×7.70 м. Тeмeљи су од опeкe, зидови у бондручноj конструкциjи сa испуном од чaтмe, кров је четвороводан покривен бибер црепом. Стрeхa je испуштeнa око 1м и опшивeнa шaшовцeм коjи je вeликим ковaним eксeримa приковaн зa роговe и грeдe.

Приземље је првобитно било намењено за штале, а спрат за становање, али је убрзо и приземље претворено у стамбени простор. Кућа је 1912. године реновирана, када је добила данашњи изглед. Тада је замењена столарија, оштећени делови конструкције, кровни покривач и застакљен трем на спрату.

Кућа је у једном периоду непосредно након Другог светског рата служила као станица милиције.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.