СРЕДЊЕВЕКОВНО БЛАГО СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ – ОД АРХЕОЛОШКИХ НАЛАЗА ДО МУЗЕЈСКИХ ЕКСПОНАТА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20332
post-template-default,single,single-post,postid-20332,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СРЕДЊЕВЕКОВНО БЛАГО СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ – ОД АРХЕОЛОШКИХ НАЛАЗА ДО МУЗЕЈСКИХ ЕКСПОНАТА

Музеј у Смедереву и  Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево су у среду 12. априла 2017. године, поводом шездесет и седам година постојања смедеревског музеја, заједнички организовали презентацију два најзначајнија примера златног накита пронађена у Смедеревској тврђави, који се данас чувају у збирци археолошких предмета смедеревског музеја.

Повод за заједничко представљање Музеја и Завода била је примопредаја златног пара наушница са монограмом Палеолога пронађених 2012. године приликом допунских археолошких ископавања сакралног комплекса у југоисточном делу Смедеревске тврђаве. По први пут су за јавност изложене смедеревске наушнице са грбом и монограмом, а уз њих и златна наушница са бисерима и драгим камењем, пронађена 1968. године приликом археолошких ископавања у Малом граду.

Бројној смедеревској публици је о златном смедеревском накиту говорио директор Регионалног завода, археолог Дејан Радовановић који је као руководилац допунских археолошких истраживања сакралног комплекса 2012. године у једном од гробова открио пар златних наушница. У својој презентацији под називом „Смедеревске златне наушнице – племенити трагови наше прошлости“ детаљно је представио не само ова два налаза, већ и њихов историјски контекст, као и историјат сакралног комплекса Смедеревске тврђаве.

Сам налаз је због своје лепоте, квалитета израде, материјализације и степена очуванаости одмах препознат као један од најзначајнијих из времена средњовековног Смедерева, док је због представе грба и монограма византијске династије Палеолог њихов историјски и културолошки значај много шири.

В.М.

18.4.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.