СРЕДЊОВЕКОВНИ ПРЕДМЕТИ ОД ГВОЖЂА СА ТЕРИТОРИЈЕ ПОДУНАВСКОГ И БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА

др Млађан Цуњак

Формат: 24 cm

Број страна: 155 страна

Писмо: ћирилица

Повез: мек, броширан

„Главни део текста односи се на оруђа од гвожђа која су разврстана на пољопривредне алатке, оруђа за обраду метала, оруђа за обраду дрвета, алат за обраду коже, зидарски алат, оруђа за свакодневну употребу и оруђа посебне намене.

За поједине алатке, нпр. мотике, ашове, српове и секире, аутор даје податке о њиховом приказу на античким споменицима, рановизантијским минијатурама и што је нарочито значајно за овај рад, на живопису наших средњовековних манастира.

У целини посматрано, солидно приказани и коментарисани средњовековни предмети од гвожђа са простора подунавског и браничевског округа указују да ће рад др Млађана Цуњака бити незаобилазан у даљим истраживањима и свеобухватним студијама које се односе на привреду и начин привређивања у средњовековној Србији.“

Извод из рецензије:
Мр Весна Манојловић-Николић