СРЕДЊОВЕКОВНО ОРУЖЈЕ И ОПРЕМА РАТНИКА СА ТЕРИТОРИЈЕ ПОДУНАВСКОГ И БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА
post-template-default,single,single-post,postid-20685,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-20685

др Млађан Цуњак СРЕДЊОВЕКОВНО ОРУЖЈЕ И ОПРЕМА РАТНИКА СА ТЕРИТОРИЈЕ ПОДУНАВСКОГ И БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА Смедерево 2005. Издавач: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево Музеј Смедерева Историјски архив Смедерево Народна библиотека Смедерево Тираж: 500 Формат: 24 cm Број страна: 186 страна Писмо: ћирилица Повез: мек, броширан ISBN 86-81623-22-2 Ова књига археолога Млађана Цуњака настала је као резултат дугогодишњих истраживања и израде докторске тезе под насловом Средњевековно оружје и опрема ратника у Србији – археолошка истраживања, одбрањене на групи за Археологију Филозофског факултета у Београду 2000. године. У музејским збиркама Подунавског и Браничевског округа налази се око двестаседамдесет примерака оружја датованог у период од XII до XV века и само једна трећина потиче са систематских, заштитних или ревизионих ископавања тако да за њих постоји одговарајућа документација, док преостали примери представљају случајне налазе. Аутор је за све археолошке налазе прикупио податке, каталошки их обрадио и класификовао као хладно оружје, ватрено оружје, опрему ратника као заштитно оружје и коњску опрему.