СТАРА ДРУМСКА МЕХАНА ПОРОДИЦЕ МЛАДЕНОВИЋ У САРАОРЦИМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19333
post-template-default,single,single-post,postid-19333,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СТАРА ДРУМСКА МЕХАНА ПОРОДИЦЕ МЛАДЕНОВИЋ У САРАОРЦИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981)

Велики значај (1983)

Механа породице Младеновић у Сараорцима саграђена је у првој половини деветнаестог века као друмска механа на значајном путном правцу некадашњег Цариградског друма. Представља један од првих објеката нове чаршије као покушаја да се формира варошица Сараорци.

Један је од значајнијих објеката народне архитектуре са нeспорним aрхитeктонским, eтнолошким и историjским врeдностимa. Зграда је приземна, правоугаоне основе 30×15 м, грађена је у бондручном систему са испуном од опеке старог формата, са четвороводним кровом покривеним ћерамидом. Ка улици је централни трем са дрвеним стубовима и моравским луцима.

Механа је дуго била власништво угледне породице Младеновић из које потичу народни херој Света Младеновић и песник Танасије Младеновић, о чему сведочи и спомен плоча на фасади зграде.

Објекат је једно време био запуштен и руиниран, али му нови власници својим домаћинским односом постепено враћају старе вредности.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.