СТАРА КУЋА ДИМИТРИЈА ПАУНОВИЋА У СЕЛУ ВИТЕЖЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19101
post-template-default,single,single-post,postid-19101,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СТАРА КУЋА ДИМИТРИЈА ПАУНОВИЋА У СЕЛУ ВИТЕЖЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985)

Кућа брвнара Димитрија Пауновића налази се у селу Витежеву, на благом узвишењу недалеко од центра села. Нема поузданих података о времену настанка куће, али по типу основе и начину градње припада објектима какви су у овим крајевима грађени у првој половини XIX века.

Грађена је на темељима од ломљеног камена. Зидови су од храстових талпи са унутрашње стране малтерисани блатним малтером и кречени. Кров је четвороводни, а кровни покривач је ћерамида. Подови су у свим просторијама од набијене земље, а таванице су од шашовца. Димензије куће су у основи 10х5,3m. По типу основе припада троделној кући, са просторијом у којој је отворено огњиште тзв. „кућа“ и две собе.

У брвнари Димитрија Пауновића уз огњиште се сачувало и оригинално посуђе – казан на веригама, као и ситније посуђе на дрвеним полицама фиксираним на зидове и ниска, дрвена округла софра за ручавање, те је тако сачуван и дух ове старе куће.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.