СТАРА КУЋА У УЛИЦИ АНТЕ ПРОТИЋА БРОЈ 2 У СМЕДЕРЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19328
post-template-default,single,single-post,postid-19328,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

СТАРА КУЋА У УЛИЦИ АНТЕ ПРОТИЋА БРОЈ 2 У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2003)

Кућа у Улици Анте Протића бр.2 у Смедереву саграђена је у првим деценијама деветнаестог века као варошка кућа развијене основе, димензија 11,40х8,30 м, са тремом и уздигнутим доксатом испод кога је улаз у подрум испод дела објекта. Грађена је на темељима од ломљеног камена у бондручној конструкцији са испуном од непечене опеке, покривена ћерамидом.

У основи кућа има једну централну просторију „кућу“ око које су са обе стране по две собе. Првобитно је целом дужом страном имала трем који се завршавао уздигнутим и избаченим доксатом, али је касније, прво део, а затим и цео трем зазидан.

Није познато ко је подигао кућу, али се по начину градње, примењеним материјалима и положају у самом центру старе вароши, претпоставља да је реч о неком богатом трговцу.

Кућа је демонтирана 2005. године и припремљена за пресељење на нову локацију планираног етно парка.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.