СТАРА КУЋА ЗДРАВКА СТОЈАДИНОВИЋА У ЈОШАНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988)

У селу Јошаница, засеоку Пискуша, у другој половини XIX века саграђена је кућа Здравка Стојадиновића. Припада развијеном типу куће са тремом и три просторије. Саграђена је у дворишту на благој падини. Грађена је на темељу од ломљеног камена, са зидовима од притесаних храстових талпи. Зидови су делимично олепљени блатом и окречени. Кров је четороводни, покривен ћерамидом. Димензије основе су 10,15х5,65 м.

Организација простора је заснована на традиционалном распореду просторија. На трему су формирана два улаза, један за „кућу“ са мањом собом, а други за стасину – помоћну просторију која је служила за смештај посуђа, каца, алата и сл. У североисточном углу „куће“ налази се отворено огњиште са гвозденим веригама.

На жалост, иако представља леп пример нашег народног градитељства, кућа је срушена крајем XX века.