СТАРА МЕХАНА ТАСИЋА У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998)

У самом центру Петровца на Млави, на раскрсници историјски наслеђених комуникација, путева који воде према Пожаревцу и Жабарима, на углу данашњих улица 8. октобра и Српских владара, налази се један од најстаријих, сачуваних објеката у млавском крају, Стара механа Тасића.

По пројекту познатог архитекте тога доба Франтишека Зеленог, окружног инжењера пожаревачког и његовог помоћника, подинџилира Павла Ђорђевића, 1868. године саграђена је механа Тасића. У свом изворном облику, овај објекат је имао сложену основу изведену у облику латиничног слова L са уличним крилима која су имала истоветне димензије и габарите. Нешто касније, по завршеној изградњи, уз њено источно крило дозидан је још један део, стамбене намене, чијом изградњом је заокружен укупни грађевински корпус објекта који је тако попримио свој коначни облик. У смислу просторне диспозиције која је проистекла из наслеђене урбане матрице-положаја и облика парцеле, зграда својим уличним фасадама прати правце регулационих линија двају улица на чијој се раскрсници налази. Састоји се од подрума, који је у складу са конфигурацијом терена изведен само испод једног дела објекта, приземља и поткровног простора. Носећа структура објекта, изведена је у масивном конструктивном систему са темељима и зидовима израђеним од опеке старог формата која је положена у малтер. Кровна конструкција је дрвена, кров је сложене основе, а кровне равни имају релативно благе нагибе. Током времена, првобитни кровни покривач је замењен фалцованим црепом.

У свом изворном облику, фасаде објекта су пиластерима, у релативно правилном поретку, по вертикали биле рашчлањене на фасадна поља у оквиру којих су се налазили, у ликовно обликовном смислу, истордоно изведени фасадни отвори – врата и прозори. Данас, у геометрији архитектуре и ликовности фасада која из ње проистиче, зграда није задржала карактеристичне и стилски чисте одреднице које су се, услед бројних интервенција које су током протеклих времена изведене на објекту, скоро потпуно изгубиле. Извршена је адаптација и доградња објекта у широком обиму, у одређеној мери су промењени диспозиција и габарити фасадних отвора, а оригинална столарија је замењена новом, изведеном од савремених материјала. Па ипак, без обзира на промене које су извршене у релативно новије време, а без којих ревитализација објекта у овој функцији не би била могућа, у свом укупном облику који и данас има, механа Тасића је сачувала своје основне архитектонско-урбанистичке вредности.

У историји овог објекта, као посебност се истиче податак да су у прошлости у механи одседале познате и историјски важне личности, међу којима је био и чувени сликар и песник Ђура Јакшић. По причању старих петровчана, током једног од својих боравака, Ђура је на зидовима механе насликао неколико портрета косовских јунака. За ово зидно сликарство се претпоставља да је, захваљујући накнадно изведеним и у новије доба постављеним зидним облогама, остало сачувано до данас.